De Thrianta-Hulstlanderclub wenst u een voorspoedig 2019.

 

In het Kleindier Magazine jaargang 13, nummer 6 (juni 2016) verscheen een artikel met de titel 'Thrianta of Sachsengold?'

 

Op zich een heel interessant artikel, waarin weer een deel van de geschiedenis van onze fraaie Thrianta ons bekend wordt.

 

Alleen heel erg jammer dat het eerste, mogelijk belangrijkste deel van de ontstaansgeschiedenis van onze Thrianta niet wordt genoemd.

 

Uit een bewaard gebleven briefwisseling tussen de heer Andreae en de zeer vermaarde Duitse Joppich blijkt dat de heer Andreae al in 1938 konijnen met een op oranje lijkende kleur in zijn stal had. De createur van ons fraaie ras ("het Drentse oranje-konijn") was dus al voor de Tweede Wereldoorlog begonnen met het creëren daarvan. Hier in Nederland, om precies te zijn in Assen. De oorsprong van onze Thrianta ligt dus wel degelijk in Nederland. Iets waar we zeker trots op mogen zijn.

 

Dat er parallel aan de ontwikkeling van onze Thrianta ook in Duitsland gewerkt werd aan een ras met een gelijkende kleur, de Sachsengold, is niemand ontgaan. Hoewel "het bloed" van beide rassen vrijwel zeker verwantschap vertoont, de oer Thrianta's van de heer Andreae zijn immers door Duitse collega's gebruikt om hun Sachsengold te verbeteren en de basis van onze huidige Thrianta ligt mede in het materiaal dat door de heer Gelein vanuit voormalig Oost-Duitsland terug werd gehaald naar Nederland.

 

Door inspanning van vele gedreven fokkers is onze Thrianta in ere hersteld. Niet alleen heeft het in 1976 zijn veelzeggende naam (Thrianta = oudhollands voor Drenthe) teruggekregen, maar ook zijn gedrongen type en bijbehorende gewicht. En dan natuurlijk niet te vergeten zijn karakteristieke oranjerode kleur, daar waar het de heer Andreae zo om te doen was.

 

De titel van het artikel: "Thrianta of Sachsengold?" is eenvoudig te beantwoorden. Voor ons is en blijft het THRIANTA. Een oerhollands klein konijnenras met een prachtige intens oranjerode kleur. Een ras waar we trots op kunnen zijn. Geliefd bij, maar tevens een uitdaging voor vele fokkers.

 

Thrianta of Sachsengold

bron: Kleindier Magazine jaargang 13, nummer 6

Taalkeuze

nlenfrdeitessv

Inloggen